Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската мрежа "Места на мира" провежда общо събрание в България

7
Снимка: Община Кайнарджа

Община Кайнарджа, разположена в североизточна България като част от Силистренска област, е домакин на поредното общо събрание на Европейската мрежа "Места на мира". Тя обединява 14 населени места от 10 държави в Европа, в които са подписани мирни договори. Дейността ѝ е насочена към опазване на историческото и архитектурното наследство в тези селища и популяризирането на културата на мира в наши дни.

"Нашите цели са да разпространяваме идеята за мирен живот и че всичко може да се постигне с дипломация. Ужасени сме от това, което става и в Украйна, и в Израел, и във всяка точка на планетата, където гори такъв огън" – казва Бонка Йорданова, зам.-кмет на Кайнарджа.


През 2015 година Кайнарджа става първият български административен център, присъединен към европейските "Места на мира". Поканата към българското селище не е случайна. През 1774 година там е подписан Кючук Кайнарджанският мирен договор между Русия и Османската империя.

"На това място (на 21 юли 1774 година, в края на петата поред Руско-турска война- бел. ред.) е поставен добрият финал на една дълга война, продължила от 1768 до 1774 година с подписването на Кючук Кайнарджанския мирен договор – припомня зам.- кметът на Община Кайнарджа Бонка Йорданова. – През 1773 година руската армия удържа победа над османската именно при Кайнарджа. Тогава се развиват ожесточени военни действия, населението на Кайнарджа също много е пострадало от тези боеве. Не случайно и по това време от нашите територии са се изселили много българи, които се заселват в земите на днешна Украйна и Молдова. След победата на руската армия се предлагат разговори за сключване на мир, които продължават от началото на януари до средата на 21 юли, когато се сключва мирният договор между двете империи."

Мястото на подписването на Кючук Кайнарджанския мирен договор
Договорът предвижда отстъпването на Керч и няколко други черноморски пристанища на Кримския полуостров на Русия, а останалата част от Кримското ханство е обявено за независимо. Руските търговски кораби получават позволение да плават в турски води. Молдовското и Влашкото княжества са възстановени под сюзеренната власт на султана, но Русия придобива правото си на намесване във Високата порта от тяхно име.

Спогодбата улеснява анексията на Крим от Русия, която се случва през 1783 г. и е база за по-късните претенции на Русия като защитник на християните и християнството в Османската империя.

На мястото, където е сключен договорът, днес се издига чешма, около която е изграден природен парк с площ от 32 декара и туристически център.

Историческата чешма, построена през 1892 г.
"Чешмата е построена през 1892 година. През 1973 година, по повод 200-годишнината от подписването на мирния договор, Общинският съвет на Кайнарджа решава да превърне мястото в парк. През 2014-та, в изпълнение на проект по програма за развитие на селските райони, успяхме да построим и обзаведем туристически център с експозиционна и конферентна зала за мероприятия с до 50 участници".

Туристическият посетителски център
Постоянна експозиция в центъра разказва за подписания тук мирен договор, за защитените природни територии в района и за бита на хората от общината.

Текст: Йоан Колев (по интервю на Айше Лятиф от БНР-Шумен)

Снимки: Община Кайнарджа, Община Силистра




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Боксьорът Радослав Росенов извоюва квота за олимпиадата в Париж

Европейският вицешампион в бокса Радослав Росенов спечели олимпийска квота в категория до 63,5 кг след победа над Александру Параскив от Молдова на турнира в Банкок. Така той стана петият български боксьор, който ще играе на игрите в Париж.  При жените..

публикувано на 31.05.24 в 17:06