Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Австрия е немислимо разширяването на Шенген преди да е реформиран

Снимка: БТА

"Ако България и Румъния са в Шенген, ще можем по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа. Ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници, заяви във Виена премиерът Николай Денков след среща с австрийския канцлер Карл Нехамер. - Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност", заяви премиерът. 

"Ако имаме различие с Австрия, то е само в едно – дали, ако България и Румъния бяха вътре в Шенген, биха помогнали по-бързо да се намерят тези решения, или, ако сме отвън, бихме могли да ги подпомогнем по някакъв начин", подчерта премиерът. Той бе категоричен, че ако двете съседни държави се присъединят, ще спомогнат за някои процеси. "Ако стоим отвън, нищо не печелим, губим", коментира още българският премиер.

За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това отговори австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата. "Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", каза Нехамер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35