Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър: Досегашното "НЕ“ на Австрия за България е заради недоброто функциониране на Шенген

Снимка: mvr.bg

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведе работна среща с австрийския си колега Герхард Карнер. Основната тема на разговора им бяха нелегалната миграция и сътрудничеството между полицейските структури на Австрия и България. Стоянов подчерта, че благодарение на реорганизацията в работата на Гранична полиция и доброто сътрудничество с турската страна се отчита спад повече от два пъти на заловените нелегални мигранти на българо-турската граница.

 „Получихме много висока оценка за дейността на Министерството на вътрешните работи и в частност на Гранична полиция за постигнатите до момента резултати. Продължаваме да работим активно, за да променим позицията на Австрия по отношение членството на България в Шенген“, коментира след срещата министър Калин Стоянов. Той посочи, че причините за досегашното „НЕ“ на Австрия се крият не в дейността на българските служби, а в недоброто функциониране на настоящото Шенгенско пространство.
„Аз и делегацията, с която бяхме във вчерашния и днешния ден, не чухме нито един смислен аргумент, поради който България да не бъде приета в Шенген до края на настоящата календарна година“, коментира още Стоянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06