Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само "Газпром“

Снимка: БГНЕС

Въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители. Тя ще засегне единствено печалбите на "Газпром“. Това обещаха на посланиците на държавите от ЕС на среща в София премиерът Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев.

"ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Не е допустимо с парите на европейските данъкоплатци да се финансира войната на Русия срещу Украйна“, заяви Денков.  Той припомни, че през последните години е свършена много работа, за да може Европа да получава газ от различни източници.
Пред дипломатите премиерът също така изрази надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение за влизане на България в Шенген, което ще е в полза на българските и европейските граждани и бизнес. Премиерът обърна внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Денят на храбростта беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия се състоя на столичния площад “Св. Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй..

публикувано на 06.05.24 в 11:14
Димитър Главчев

Димитър Главчев: България е имала, има и ще има велики воини

“ Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници ”, написа във фейсбук страницата си служебният премиер Димитър Главчев по повод днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 10:21