Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. Светослав Митев е само на 23, живее в Шумен и доскоро е работил като най-обикновен разносвач на пици в местно заведение. Ала съдбата е пълна с обрати, понякога и добри. Преди дни младият българин беше удостоен с високото отличие на Pizza World Cup 2023, чието 21-во издание се проведе в Рим. В тазгодишната надпревара са участвали около 180 пицари от цял свят.Светослав Митев е бил единственият българин и е станал победител с единодушното решение на 20-членното жури.
"Идеята ми беше да съчетая вкусовете на две държави и да направя от два различни продукта нещо общо. Продуктите бяха италиански доматен сос и италианска прясна моцарела. Добавих българска тученица с български еленски бут, българско козе сирене с трюфели. Накрая добавих сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Сладкото се съчета с вкуса на козето сирене и нещата се получиха доста добре. А българският продукт, който най-много изпъкна, според мен, беше тученицата, защото те не бяха срещали нещо подобно в пиците" – каза Светослав Митев в интервю на Стоян Стоянов от БНР- Шумен.
Преди три години Светослав започва работа като шофьор разносвач в шуменска пицария. Кулинарният му талант обаче бързо го вкарва в кухнята.
"Докато оправях поръчките, наблюдавах в кухнята какво се случва, дори имах проблеми, защото бърках адреси, поради тази причина. Но за мен беше по-интересно какво се случва в кухнята. Мина време и ми предложиха като на шега да помагам в кухнята, защото имаха нужда от готвачи. Така започна всичко" – спомня си Светослав. Малко по малко работата го поглъща и се превръща в страст.
Младият българин навлиза в необятния свят на пицата, чете и прави проучвания, започва сам да отглежда жив квас и да се усъвършенства. А това, че си „самоук“ майстор може би си има и своите предимства. Повечето конкуренти на Светослав в Pizza World Cupса завършили престижни кулинарни колежи, окичени са с международни призове и с многогодишен опит зад гърба си. Ала не те, а нашето момче е признато за майстор на класическата пица за 2023-та:
"Направи ми впечатление, че хората, които знаят и могат, в стремежа си да покажат това претрупват нещата и когато ти донесат парче от тяхната пица, ти виждаш, че е със супер много продукти, които са правилно съчетани, но ти не знаеш кое да опиташ първо. Докато според мен, трябва от едно парче да се усеща вкусът на цялата пица. И другото е, че много малко състезатели се сетиха да предложат напитка. Аз съчетах моята пица с български Мавруд от 2019 г., който е с три български награди и доста добре се съчетаха заедно."
Младият българин е имал само 12 минути на разположение, за да шашне журито със своите умения. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23. Исках просто да събера опит“ -признава Светослав. И допълва, че от сега се готви за следващия световен шампионат по пица.
"Надявам се догодина да мога да представя България с римски стил пица. За разлика от класическата пица, която е с тънка коричка, хрупкава и кръгла, римската е продълговатата, тя е с по-висока хидратация на тестото. Още по хрупкава става от класическата, защото има специални техники в самото приготвяне на тестото. И искам да изучавам следващите категории в пицата, като пица Романа, пица Наполетана, има пица без глутен... Надявам в следващите години да се развивам в тази насока" – казва в заключение Светослав Митев.
Вижте още :
Текст: Венета Николова /по материал на Стоян Стоянов от БНР-Шумен/
Снимки: Българска Асоциация на Пицарите, БТА, БНР ШуменВоенният научноизследователски кораб НИК 421 "Св. св. Кирил и Методий" се звърна след успешна трета мисия до Антарктида. Корабът акостира на Морската гара във Варна и беше посрещнат с военен ритуал. Корабът е изминал 19 725 мили за 155..
Последните дискусии в Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония бяха напълно безплодни поради позицията на колегите от Скопие. По същество нямаше продуктивна атмосфера. Македонските колегиотказаха обсъждане на съвместни..
Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво "BBB" с положителна перспектива, предава БТА. Рейтингът на България е подкрепен от силния външен баланс и баланс на публичните финанси..
Българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) ще бъде тържествено посрещнат днес на морската гара във Варна. Лошото време..
Малко след откриването на мотосезона в София в края на март, столицата ни става домакин на най-голямото мото изложение у нас . То се провежда от..
В "България днес" на 11 април слушайте: 01:45 - Актуална информация от България и света 10:14 - Прогноза за времето у нас и по света 16:07 -..