Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Решението на Румен Радев в защита на “Газпром” е срам за президентската институция

Снимка: БГНЕС

"Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд за таксата за пренос на природен газ, но това няма да спре изпълнението на закона и чакам на 14 ноември първите постъпления", заяви финансовият министър Асен Василев. Той добави, че всички държави, които ползват газопреносната мрежа през страната ни, ще трябва да доказват дали горивото е руско.

Министърът обвини държавния глава, че не застава зад националния интерес, а защитава “Газпром”. “Националният интерес е интересът на Република България, а не на Руската федерация или “Газпром”, подчерта той на брифинг. 

Асен Василев беше категоричен, че решението на Румен Радев е насочено срещу политиката на България и на нейното правителство и това е срам за президентската институция. 

Премиерът Николай Денков също коментира намерението на Румен Радев да сезира КС за таксите за пренос на руски газ. “Президентът по никакъв начин не защитава българските интереси, а дали защитава чужди интереси - нека всеки сам да помисли. Може би защитава интересите на други държави - Русия, Унгария, Сърбия, не знам, но не защитава интересите на България”, заяви той от Брюксел.  

Министър-председателят припомни, че цялата информация относно таксата е изпратена до Европейската комисия, но никой все още не е казал, че тя не е правомерна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00