Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръчват дунавското крайбрежие на България за туристическо пътуване

Крепостта "Баба Вида"
Снимка: Радио Видин

Популярният туристически пътеводител Lonely Planet включи България сред препоръките за пътуване през 2024 г. "Поредицата от драматични крепости и селища по древната граница на Римската империя - "Дунавският лимес" е номинирана за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 2024 г. Макар че защитата на световната организация ще обхване забележителности в 4 държави, българският отрязък е може би най-впечатляващ, тъй като до много от местата може да се стигне с колело или по пътека, която следва течението на р. Дунав, а всеки може да ги посети безплатно“, препоръчва гидът.

Изданието отличава най-вече крепостта "Баба Вида" във Видин и археологическите проучвания на римското пристанище "Сексагинта приста" в Русе. Българските старини са в категорията "стойност", в която попадат Полша, американският Северозапад, френската област Нормандия, Египет и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10