Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 октомври е Денят на бесарабските българи

Оксана Желяпова от Молдова: Бесарабските българи сме борбени и силни

Първата бесарабска българка, спечелила конкурса "Мисис България Вселена" пред Радио България

7
Снимка: личен архив

Бесарабските българи са "неделима част от българската народна снага, от българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях" – пише единственият брой на вестник "Българска Бесарабия", който излиза в София на 28 ноември 1938 година и нарича един ден в годината "да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух". Този ден е 29 октомври. Датата на Деня на бесарабските българи, не е избрана случайно, а превръщането ѝ в традиция отнема години.

"На 29 октомври 1838 година е осветен храмът "Св. Преображение Господне" в град Болград, Украйна. Той е построен от бесарабските българи в знак на благодарност към тогавашната държава за това, че са предоставили възможност да се развиват, живеят свободно, търгуват и т.н. – припомня изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова – През 1938 година, когато в България вече има голяма общност бесарабски българи, взели участие в благоустрояването на новата българска държава, предлагат деня на освещаването на храма, да се чества в България като Ден на бесарабските българи, за да се укрепи връзката между българите у нас и в Бесарабия. През 1939 година обаче започва Втората световна война и този празник не успява да се утвърди. Възстановен е едва през 1989 година по предложение на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", а създадената година по-късно Агенция за българите в чужбина подхваща на драго сърце тази инициатива и от тогава се стараем да популяризираме този ден."

Райна Манджукова
От миналата година Агенцията провежда и фестивал, чиято цел е да запознае по-широк кръг хора с традициите, обичаите и силната връзка с прародината, които поддържат сплотена тази българска общност. Тазгодишното издание беше седмица по-рано от обичайното, тъй като Денят на бесарабските българи съвпада с местните избори в България, но това не помрачи емоциите на фестивала.

Сред присъстващите на празника в центъра на София беше и бесарабската българка от Молдова Оксана Желяпова. Приема единството на бесарабските българи като своя кауза и именно с нея печели и титлата "Мисис България Вселена" на 24 октомври 2022 година.

"За да се явиш, беше задължително да защитиш своя кауза – обяснява ни регламента на конкурса Оксана. – Аз много исках да си спомним за историята на бесарабските българи, положих много усилия за това в продължение на една година. Това беше като пример за нашите красиви млади бесарабски българки, на които трябваше да покажа как всичко е възможно, не само разчитайки на визията, но и на интелекта си. Досега не се е случвало да печели бесарабска българка."


Като юрист и майка на две деца на 9 и 11 години, Оксана е истинско олицетворение на тези думи и пример за човек, който активно отстоява своите виждания и променя света около себе си. Радостна е, че каузата ѝ я е довела в България:

"Ние сме много борбен, силен народ и трябва навсякъде да сме по-отзивчиви и по-сплотени. Много се радвам, че беше организиран такъв хубав празник и се надявам следващите години все повече хора дас включват в концерти, благотворителни каузи и други такива събития. Идеята на подобни празници е да ставаме все по-сплотени, да се подкрепяме и да си помагаме – само така може да има мир. За това се бори сега целият свят."

Родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица (район Тараклия), Оксана не спира да се грижи за бесарабските деца и от двата града, осигурявайки им книги и учебници на български език. Надява се да има възможност повече от тях да идват на различни летни или зимни лагери в България, за която не спират да мечтаят. Според официалната статистика етническите българи в Молдова са около 80 000. Приблизително половината от тях живеят компактно в Тараклийския район, а в молдовската столица Кишинев те са около 9 000.

Вижте още:

Снимки: личен архив, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Сънародниците ни в Австрия поднасят цветя пред паметника на Христо Ботев

Българите в Австрия ще отбележат заедно Деня на Христо Ботев и на загиналите свободата и независимостта на България, съобщиха от посолството ни във Виена.   Дипломатическата мисия отправи покана към сънародниците ни да се съберат днес от 14,00 ч. в Парка..

публикувано на 31.05.24 в 10:49