Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантинираните от ковид няма да могат да гласуват на местния вот

Министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков
Снимка: БГНЕС

Заради текстове в Закона за здравето, според които Covid-19 e опасна инфекция, хората под карантина няма да могат да гласуват на местните избори на 29 октомври. Това каза пред БНТ здравният министър Христо Хинков. Той допълни, че министерството е предложило тези текстове да отпаднат, но, за съжаление, депутатите не са ги гласували преди да излязат във ваканция преди вота. 

"Законът е такъв, че Covid е приравнен на особено опасна инфекция. Трябвало е да се промени Законът за здравето, но това не се е случило. Затова избирателите под карантина няма да успеят да упражнят правото си на глас", отбеляза той.

По-рано от Централната избирателна комисия поискаха от Министерството на здравеопазването становище по въпроса и те заявиха, че трябва да се спазва действащият закон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01