Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори 2023

"Галъп“: Очаква се почти 45% от избирателите да гласуват

Очаква се на местните избори на 29 октомври до урните да отидат 44,8% от гражданите с право на глас. 2,5% от тях вероятно ще гласуват с "Не подкрепям никого“ в избора за общинска листа. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на Българското национално радио. Изследването е проведено между 15 и 22 октомври 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната.

На въпрос за листата на коя от партиите или свързани с тях местни коалиции биха гласували, 24,9% заявяват, че биха посегнали към листа или коалиция около ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на "Спаси София“, на "Възраждане“ – 15,8%, на ДПС – 12,7%, на БСП – 9,5%, на ИТН – 4%, на "Левицата“ – 2,2%, а 12% ще гласуват за различни други формации, сред които личат по-видимо опции около "Български възход“, ВМРО и др. 2,1% казват, че ще изберат независим кандидат.



За 44,8% от желаещите да гласуват при избора на кмет е по-важна партията, която издига определен кандидат, но за 53,6% е по-важна самата личност на кандидата. По-добре е да има нов кмет смятат 54,8% от възнамеряващите да гласуват. По-добре е да остане същият кмет приемат 37,7%. В крайна сметка, надделява общото желание за промяна.

На въпрос, дали биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 11,4% от смятащите да гласуват отговарят с "Да“, а с "Не“ отговарят 83,8%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28