Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Одеса представиха българска книга за войната в Украйна

Снимка: БТА

Българи от Одеса и Бесарабия се събраха за представянето на книгата на Йордан Ефтимов „Преди да измият кръвта“ в Националния пресклуб на БТА в украинския град. Поетическата книга е написана през 2022 г. и е свързана не само с войната, а с медиите, в чиято информация хората са изцяло потопени. „Войната не е само онази ситуация, в която много хора са застанали срещу други много хора, въоръжени, и стрелят. Войната, това е насилието и то съществува във всекидневието на човека винаги“, сподели Йордан Ефтимов. Той прочете пред събралата се публика стихотворенията си „Гробът на героя“, „Хладилникът, телевизорът и танкът“, „Красиво и истинско“, „Война на дронове“ и „Версии за края на войната“.

С приветствие към гостите генералният консул на България в гр. Одеса Светослав Иванов подчерта, че  Денят на бесарабските българи  е голям празник както за местните българи, така и за България. „Повече от 3 години не сме се събирали. Този ден го чаках с огромно сърце. Това е един пример как могат да се развиват двустранните отношения между България и Украйна. Това е един пример, по който България показва нашата подкрепа за Украйна в тази война. България осъжда остро агресията на Русия. България подкрепя Украйна и в нейната евроинтеграция“,  посочи българският дипломат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35