Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 българи се очаква да бъдат евакуирани на 1 ноември от Газа

Сектор Газа, 01 ноември 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" разрешава на 430 граждани на България и още 7 държави да напуснат ивицата Газа, сочи документ на граничната служба на ислямистите, публикуван във Фейсбук. Поименно са публикувани номерата на паспортите на имащите право да напуснат. Очаква се потвърждение на тази информация от МВнР.

В таблицата в графа "България" има 19 имена на хора с двойно гражданство, от които 17 са с български паспорти.

Притежателите на чуждестранни паспорти и нуждаещите се от спешни медицински грижи ще могат да напуснат Газа при очакваното отваряне на граничния пункт "Рафах" с Египет на 1-ви ноември. За това са се споразумели Египет, Израел и "Хамас", с посредничеството на Катар и в сътрудничество със САЩ, съобщи агенция REUTERS. Няма информация колко дълго пунктът "Рафах" ще бъде отворен за евакуацията. Имащите право да напуснат са извикани в 07:00 ч. сутринта на пункта, предава ТАСС.

Списъците включват граждани на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на служителите на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации, работещи в анклава, също ще бъде разрешено да напуснат Газа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40