Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишната мецана Диана вече спи своя зимен сън в старозагорския зоопарк

Снимка: starazagora.bg

14-годишната кафява мечка Диана спи от десетина дни своя зимен сън. Тя е един от деветте представители на този вид животни, отглеждани с много обич и грижа в старозагорския зоопарк. Тук живее и една от най-възрастните мечки обитателки на зоопарк в България – 26-годишната Белла. С изключение на Диана обаче всички останали мецани в парка са будни.

"Мечките, които не са родени в природата, пропускат изпадането в хибернация – което наричаме зимен сън. Условията, които са създадени в местообитанието на Диана се доближават максимално до естествения хабитат на кафявата мечка, което благоприятства заспиването ѝ в зимните месеци“, уточнява д-р Ивелина Илиева, ръководител на зоопарка.

От зоопарка публикуваха видео как Диана се готви за своя зимен сън.

Въпреки че през студените месеци те стават по-лениви и по-бавни, не всички мецани в старозагорския парк изпадат в хибернация. Най-вероятно, те не могат да заспят през зимата заради постоянното човешко присъствие и ежедневните грижи, които персоналът полага за тях. През есенните месеци една мечка консумира средно около 20 кг храна на ден. Това огромно количество й е необходимо, за да прекара зимата в бърлогата си на топло. Към момента не е ясно дали Диана ще бъде последвана от нейните посестрими в света на мечите сънища.

Снимки и видео: starazagora.bg, Facebook / Zoo Stara Zagora

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30