Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ски или на велопреход с родопската теснолинейка

4
Снимка: mtc.government.bg

Към любимата на българските и чуждите туристи родопска теснолинейка ще бъдат прикрепени два нови вагона за превоз на велосипеди и скиорски принадлежности. От 4 ноември, всяка събота и неделя специалните вагони ще са част от композициите на бързите влакове "Родопи", движещи се по направлението Септември – Добринище – Септември, съобщиха от БДЖ.

Новите вагони представляват преустроени пощенски фургони. Те ще могат да бъдат включвани и към всички влакове по маршрута на теснолинейката след предварително заявен превоз на минимум четири велосипеда или скиорски принадлежности и не по-късно от седем дни преди датата на пътуване, като цената за превоз на един велосипед е 2,00 лв.


В рамките на следващата година се очаква да бъде завършен и пригоден също така допълнителен вагон за превоз на лица с намалена подвижност.

Изграждането на теснолинейката Септември – Добринище започва през 1921 г. , а  наши дни тя се е наложила като емблема на туризма в родопския регион между Велинград и Банско.

Вижте още:

Снимки: mtc.government.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10