Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

4
Музеят на мозайките в Девня
Снимка: Община Девня

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са арибаловиден съд, в който са се съхранявали благовонни масла, бронзова кана ойнохое с трилистно устие, бронзова патера – готварска принадлежност, която много напомня на съвременните тигани и др.


В експозицията ще бъдат изложени и бронзовите апликации с формата на малки мечешки и лъвски глави към сгъваем железен стол, който за жалост е прекалено ерозиран, за да бъде реставриран.

Новите експонати на Музея на мозайките са открити в неразграбена зидана гробница в квартал "Химик" на град Девня още през далечната 1993 г. "Гробницата – тухлена, покрита с каменни плочи, е от римския период на Марцианопол, но погребението е от тракийски тип, с трупоизгаряне", пояснява директорът на Музея на мозайките Иван Сутев. 

До момента обаче тези находки са били съхранявани във фондохранилището на музея заради липса на средства да бъдат реставрирани, за да придобият стойността на музейни експонати. През 2022 г. музеят и Община Девня печелят проект към Министерството на културата, благодарение на който са финансирани реставрацията и всички дейности по изработването на витрината и експонирането на артефактите.

Снимки: Община Девня


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30