Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

 “Прозрачност без граници” посочи множество нарушения на местния вот 

Прозрачност без граници

“Начинът на провеждане на първия тур от изборите за общински съветници и кметове открои за пореден път съществени проблеми, поставящи под въпрос честността на изборния процес”, заявяват от “Прозрачност без граници”. Асоциацията посочва редица порочни практики като изборен туризъм, купуване на гласове и контролиран вот, подправяне на бюлетини и спорен начин за съставяне на протоколи с резултатите от страна на членове на СИК.  

В навечерието на втория тур “Прозрачност без граници” призовава институциите, партиите и кандидатите за кметове да възпрепятстват изборните нарушения. ЦИК да осигури видимост при преброяването на бюлетините, а МВР да предприеме активни мерки срещу купения и контролирания вот, включително чрез ротация на свои служители от други областни дирекции, са някои от препоръките на асоциацията.  

"Прозрачност без граници" препоръчва също така да бъдат създадени регионални преброителни центрове, чрез които да се ограничат манипулациите и грешките при броенето на бюлетините и попълването на протоколите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15