Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко четвърто дете в България расте без родител заради трудова миграция

Снимка: БТА

Всяко четвърто дете в България живее без родителите си, защото те работят в чужбина. Тези тревожни данни съобщи в Брюксел на конференция "Социалните последици от европейската мобилност: децата, оставени у дома" българският евродепутат Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Кръглата маса беше организирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по Култура и образование на Европейския парламент. България и Румъния имат сходни проблеми, защото след промените през 1989 г. трудовата миграция и в двете държави придоби колосални размери.

"Изоставените деца са изправени пред редица различни по своя характер рискове. В Източните Родопи, Централна и Северозападна България броят на тези деца е особено висок. 60% от непълнолетните там са оставени на грижите на баби, дядовци, други роднини или дори съседи“, подчерта Петър Витанов. 

Витанов посочи, че в момента в България нивото на безработица е едва около 5%, но ниското заплащане кара много български семейства да избират работа в Западна Европа. "Децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и лесно могат да бъдат въвлечени в различни форми на експлоатация и да станат жертви на насилие“, подчертава евродепутатът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45