Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена
Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното свинско. На него е посветен и местен празник, който тази година се провежда за десети пореден път (10-12 ноември). 

По традиция кулинарното събитие събира гости от страната и чужбина, като миналата 2022 г. беше отбелязан своеобразен рекорд от 50 хиляди посетители в трите дни. Най-атрактивен за непосветените в занаята е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето. 

Празникът на Еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух – казват организаторите от Община Елена и Местния съвет по туризъм. Улиците в дните на празника са изпълнени със занаятчии от всички краища на България и всеки се стреми да примами клиентите със свои деликатеси. "А рецептата за приготвяне на еленски бут у дома само изглежда трудно – казва бай Сава Ковачев. Важни са подправките и самото осоляване на месото в каца с каменна сол."

Снимки: Местен съвет по туризъм в Елена



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

обновено на 17.04.25 в 11:29