Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков:

Ще подам оставка, ако парламентът приеме неизпълним бюджет

Николай Денков
Снимка: Савина Спасова

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка в три случая – ако Народното събрание приеме неизпълним бюджет, ако правосъдната реформа не се осъществи, ако ГЕРБ или ПП-ДБ обявят, че не желаят повече това правителство, обясни самият той в интервю за БНР.

Министър-председателят определи критичното отношение на ГЕРБ към т.нар. сглобка като “преход от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия”. По думите му, за партията загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се прескочи на следващ етап – бюджет, конституционни промени.

ГЕРБ констатира, че не се изпълнява 90% от програмата на правителството

Няма опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери Николай Денков. Едно от неизвестните е дали финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде получено в края на годината или в първите седмици на следващата.

Премиерът опроверга твърденията, че се подценяват капиталовите разходи, тъй като предлаганият бюджет за тях е увеличен с 50% в сравнение с тазгодишния. “12 млрд. лв. е невиждана сума за капиталови разходи”, подчерта той.

Николай Денков каза още, че по въпроса с дерогацията за “Лукойл” ще съди депутата от ГЕРБ Делян Добрев, както и че председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се опитва да се държи като началник, но всъщност се изпълнява законодателната програма на ПП-ДБ.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14