Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведение Богородично е днес

Християнското семейство поддържа любовта и разбирателството в дома

Снимка: БТА

Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква на 21 ноември. Българската православна църква го отбелязва особено тържествено като Ден на християнското семейство и младеж, затова и в страната ни е сред най-почитаните зимни семейни празници, когато цялото домочадие ходи заедно на литургия.

Семейното черкуване символизира влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.


Според Христовото учение, семейството се сравнява с Църквата, като неин умален мащаб, отбелязва отец Божидар Маринов от столичния храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в интервю за Радио България.

Какви са предизвикателства пред християнското семейство днес, когато надеждата за един по-добър свят отстъпва често пред несигурността?

Отец Божидар Маринов
"Има много възгледи за семейния живот, но християнското семейство има за свой образец Божия план за човека – казва отец Божидар. – Любовта на Бога към членовете на църквата е както и любовта между съпрузите, а съпружеството апостол Павел нарича велика тайна. Едно семейство е дотолкова християнско, доколкото се приближава или вписва в този план Божий, а това означава, че двамата съпрузи ще бъдат една плът. В Библията пише: "Ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и ще бъдат двамата една плът". Ето такава е християнската представа за брака и тя се основава на разбирането, че мъжът и жената трябва да се разглеждат като един организъм, като единен съюз на всички нива, което ги прави да се чувстват пълноценни един към друг. Затова и когато извършваме тайнството Венчание, ние казваме накрая, че всъщност оттук нататък младоженците вече са един човек, една плът. Важно е да помним и да знаем, че каквото се сади сега – такова ще се събира след години."

В православната традиция родителите имат нелеката задача в семейството да възпитават децата си, да ги научат да различават доброто от лошото, но и да ги запознаят с християнските ценности:

"Като деца на Адам и Ева, всички сме заквасени в кръвта си с греховното увлечение, но нашата кръв пък се заквасва с Христовата кръв в Светото причастие – подчертава отец Божидар. – Това става, когато се причастяват всички заедно и родителите, и децата. Така децата се учат и затова наричаме този празник Ден на християнското семейство и младеж, защото в лицето на светите Йоаким и Анна и тяхната дъщеря Пресвета Богородица виждаме идеала за семейство, притежаващ всички нравствени ценности, пълна отдаденост на Божията воля. Молитвата, смирението, послушанието – това е християнското семейство – общност от двама съпрузи, които са едно, заедно с децата и всички те са едно с Христос."

Всяка неделя храмът е пълен с млади хора и с причастяващи се деца.
В енорията на храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен" свещениците обръщат специално внимание на младите хора, на младите семейства. Разбира се, и по-възрастните енориаши не остават без грижа. Откакто е отворен храмът, повече от шест години има неделно училище за децата. "Работим непрестанно и с техните родители, с младите от енорията", изтъква отец Божидар. По думите му, когато едно семейство е възпитано в духа на Православната църква, то живее по-спокоен по-ритмичен и уреден живот. Всички в него се научават да спазват постите, да живеят според църковния календар, според празниците на църквата и животът става подреден.

"Това е живот в пълнота – отбелязва отец Божидар. – Още когато се оженят двама млади, ние по време на самото Венчание им казваме, заповядайте в храма още следващата неделя и за да се причастите заедно, и за да се подготвите, да се научите да живеете в Църквата. Не напразно и бракът, и кръщенето са били част от Светата литургия в древността, за да може, когато двама млади се венчаят или когато се роди дете, то да бъде кръстено. По този начин цялата църква да го припознае като свое, в своята общност и съответно пък съпрузите и детето да се запознаят с тази църковна общност. Това е много важно за нас и затова, когато кръщаваме дете, винаги казваме – елате, доведете го при първа възможност на литургия, на първо причастие и след това заповядайте всяка неделя. И слава богу, нашият храм е пълен всяка неделя с млади хора и с причастяващи се деца."

Снимки: vazdvijenie.bg, Дарина Григорова, БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01