Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла кани природолюбители на пътешествие в света на птиците

4
Снимка: Община Шабла

За втора поредна година гр. Шабла е домакин на Фестивал на птиците, който привлича вниманието към опазването на редки и застрашени видове птици, зимуващи в района на Дуранкулашкото езеро. Събитието, което включва фотоконкурс с изложба и множество приключения сред природата, привлича вниманието към опазването на червеногушата гъска. Именно този рядък и уязвим вид вдъхновява Зеления образователен център в града и Община Шабла, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и "Зелени Балкани" да посветят фестивала на 260-те вида птици, които преминават по миграционния път Виа Понтика.


За разлика от миналата година, когато богатата културно-образователна програма се сля с коледните празници, този път "Шабла и птиците" е месец по-рано – на 25 и 26 ноември. Организаторите са се постарали да запълнят почивните дни с много музика, базар с ръчно изработени сувенири, кулинарни специалитети и разбира се разнообразни игри и развлечения за малки и големи.

"Тази година решихме, че това ще е акцентът и разработихме една много забавна игра - "По пътя на птиците". По маршрута ще се задават задачи, а на специални пунктове ще се дава съобразно решение. Който не се е справил със задачите, за да премине на следващото ниво, го чака изпитание на природолюбителя. Всичко ще е в рамките на забавата, но все пак и с образователен оттенък – разказва Даниела Тодорова, директор на Зеления център в Шабла. – Много ни се иска да обърнем внимание, както на децата, така и на техните родители, а и на всеки, който се включи в това преживяване, върху някои теми. Какво е "влажна зона", например, колко ги има тук в района на Шабла, защо са важни, а и с какво обогатяват района и какви са възможностите, които разкриват?"


И понеже Шабла привлича по-различен тип туристи е важно да се знае също какъв е профилът на природозащитника – какво го интересува, какво е характерно за него? Защитените местности с богата екология като Шабла предлагат всичко, което би привлякло любителите на природата и те да се превърнат в постоянни клиенти. Това е и целта на фестивала, освен забавната и образователна програма – да разкрие и икономическите предимства на района.


В Зеления образователен център, който е четвърти, последен пункт по маршрута, по който ще се движат участниците и ще разгадават загадки, са разположени т.нар. гнезда. В тях, децата отново ще поиграят игри, а накрая ще си направят птица от хартия, на която ще си напишат желание. Когато се върнат обратно на площада в града, ще закачат птиците от хартия на специална инсталация и така символично ще пуснат желанието си да полети. Това е и финалът на играта "По пътя на птиците", чрез която организаторите се надяват да привлекат всички участници за каузата, посветена на птиците и природата.

Шабленския фар

"А разбира се, който се справи с всичките предизвикателства по игрите, го очакват специални награди, като посещението на фара – отбелязва Даниела Тодорова. – Той е военен обект и не винаги е възможно да бъде разгледан отвътре, но специално за фестивала получихме разрешение да заведем там нашите отличени участници. Много искам да благодаря и на БДЗП и "Зелени Балкани", които работят целенасочено години наред за опазването на птиците в района. Те много активно се включват във фестивала с ателиета и информационни материали. Помагат и с фотоконкурса. Специално БДЗП ще направят и една екскурзия до Шабленската тузла с водач и орнитолог."

Свързани публикации:

Снимки: Зелен образователен център - Шабла, Министерство на туризма, БДЗП, Община Шабла


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35