Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DW показва на фокус българката Виви Василева

Снимка: vividrums.com

Запознайте се с изгряващата звезда на перкусиите – Виви Василева. Така започва кратката видео-история на Дойче Веле за 29-годишната българка, която в началото на година стана първата перкусионистка, удостоена с престижната награда на името на американския композитор и диригент Ленард Бърстейн.

Виви е родена в Германия, в семейството на цигуларите Петър и Красимира Василеви и е най-малката сестра на виртуозния български цигулар Васко Василев. Напълно очаквано началото й на музикант е белязано от мелодичния звук на цигулката, но когато е едва на 8 години, на див плаж в местността Карадере на Българското Черноморие тя среща младежи, които "свирят" на бидони, туби и всичко подръчно, което може да бъде "опитомено" от ръцете им. Така бива пленена от звуците на ударните инструменти. 

"В началото си мислех, че този вид свирене изисква мъжка сила, енергия и агресия. Не знаех как ще мога да изляза на сцената и да свиря по този начин, с убедителна страст във всяка една нота" – разказва българката пред немската медия. Оказва се, че само 10 % от класическите перкусионисти са жени. Във видеото Василева отдава почит и признание на първата жена солистка на перкусии в оркестър – шотландката Евелин Глени, която въпреки глухотата си е сред най-изявените музиканти на нашето време и на 58-годишна възраст все още изнася концерти по целия свят. Нещо, което прави от 16 годишна и самата Виви Василева. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солист е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig – Holstein Festival. А освен авторски композиции тя изпълнява и произведения, създадени специално за нея.


"Вярвам, че перкусиите са инструментът на 21-и век – каза в интервю за БНР след обявяването на наградата "Бърнстейн" Виви Василева – Защото свирим на инструменти от най-различни култури; защото съвременните композитори пишат много за нас; защото е възможно да създаваме нови звуци и ритми. И защото публиката се докосва до нещо ново, не както например при Моцарт чрез една мелодия, а чрез енергията, съдържаща се в ДНК-то на нашето човечество. Перкусиите, от една страна, са най-новите инструменти – като солови те съществуват от около 30 години, но същевременно са и най-старите. За мен е голяма чест, че наградата "Ленард Бърнстейн" отива именно към ударните инструменти. Много съм щастлива от тази отговорност и продължавам с пълна газ да уча нови концерти, да свиря с оркестри и състави и да правя това, което обичам."

"За мен музиката е живот." простичко обяснява себе си Виви Василева пред DW.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02