Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев и червен код за цялата страна, идват обилни валежи от дъжд и сняг

Снимка: Елена Каркаланова

След полунощ ще завали над Западна България, а в сутрешните часове на събота, 25 ноември, в Западния Предбалкан и високите полета дъждът ще преминава в сняг. След обяд снегът ще обхване и централната част на страната. Бурен вятър ще духа на североизток, където има опасност от снежни виелици и преспи. Минималните температури ще са между 8 и 13°, в Северозападна България и Софийско 2-3°. Максималните температури ще са от 0° на запад до 16° на югоизток.

По Черноморието ще е облачно, ветровито и със значителни валежи. Температурите на въздуха ще са от 9 до 16°. Морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините ще е облачно с бурен вятър и значителни валежи предимно от сняг. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Температурата на 1200 м. надморска височина ще е до 3°, на 2000 м. до минус 1°.

В неделя също ще бъде много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. Температурите ще падат.

В Европа ще вали дъжд и сняг. Нахлуващият студен въздух от север ще понижи температурите и в по-голямата част от континента ще е по-студено от обичайното за периода. Над по-голямата част от Британските острови, Пиренейския полуостров, Франция и Северна Италия ще е предимно слънчево.

На Балканите облачността ще е значителна с валежи от сняг в северната половина на полуострова, където ще има условия за образуване на снежна покривка и преспи. В южната половина валежите ще са предимно от дъжд.

В Лондон и в Париж ще е до 6 - 7°, В Берлин се очакват 2, в Москва - минус 1°. В Мадрид термометрите ще сочат 16°, в Рим - 11°, в Белград - 4°, в Букурещ 7°, а в Истанбул   19°. Атина ще е най-топлата евростолица с 21°.

Във Ванкувър и Монреал ще е съответно 8° и минус 4°, в Чикаго и в Ню Йорк ще е 1-2°. В Лос Анжелис се очакват 19°, в Маями - 27°, в Мексико сити ще e 23°.

В Буенос Айрес и в Рио де Жанейро се очакват максимум  23 - 25°. В Дубай ще е 29°, в Йерусалим 21°. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35