Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Снимка: БТА

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той каза, че след Втората св. война е имало надежда, че хората са научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, допълни Желязков. 

След насилствената колективизация в селата Кремъл засилва износа на зърно от СССР. През 1932-1933 година Гладомор, обхваща основните зърнени райони в Украйна, Северното Причерноморие, Долна и Средна Волга, Казахстан, и Западен Сибир, припомня БТА. От глад през този период там загиват над 7 млн. души, от които 3,5 млн. в Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10