Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първите часове на 26 ноември в "Нощен Хоризонт" на БНР

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Радио България представя нова инициатива за българите по света

| обновено на 25.11.23 в 11:59
Снимка: Красимир Мартинов

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на проведеното от септември до ноември преброяване на населението в Република Албания – отговорите очаквайте в „Родина зад граница“, съвместна рубрика на Радио България и програма „Хоризонт“ на БНР.


В първите часове на 26 ноември (00:15 до 02:00 часа, българско време), в предаването „Нощен Хоризонт“ домакините Станислава Пирчева от „Хоризонт“ и Красимир Мартинов от Радио България ни срещат с наши сънародници в Албания - учители, интелектуалци, общественици, артисти.

Станислава Пирчева и Красимир Мартинов

С това даваме и начало на новия проект на Радио България за по-задълбочено предстаявяне на българските общности зад граница. Тази зима, в поредица от радио предавания и мултимедийни публикации на уеб сайта на БНР - "Радио България" ще ви срещнем и запознаем с нашите хора в Албания и с онези, които поддържат жива връзката им с родината и с българските им корени. 

Областта Гора в Албания

📌 В рубриката "Родина зад граница" тази нощ ще чуем част от репортажите и интервютата, които екип на Радио България осъществи при посещението си в Албания в края на октомври т.г.:

✅ Пред Радио България прочутото сопрано Рамона Тулумани разказва за българските си корени, за децата си, на които говори и пее и на български и ни кани на новогодишна гала вечер в Софийската опера, в която звездно място ще има и тя.

Оперната дива Рамона Тулумани

✅ Доц. Спас Ташев от БАН ни потапя в историята на българите в Албания в контекста на съвременните процеси в Европа и в света. А заместник-кметът на Община Кукъс в Северна Албания Агрон Нурединай си спомня за студентските години в Свищов и разказва за усилията на местната власт да подкрепя на българите в Гора.

Заместник-кметът на Кукъс Агрон Нурединай

✅ Представителят на българите в Комитета на националните малцинства в Албания Милена Селими говори за проблемите и възможностите, които се разгръщат пред нашите сънародници там.

Застъпникът на българите в Албания Милена Селими

✅ С българските просвети средища и ролята на Дружеството за българо-албанско приятелство в Корча ни запознава Димитри Никола Пандовски.

Димитри Пандовски - председател на българското дружество в Корча

☎️ Екипът на "Родина зад граница" Ви очаква с въпроси и коментари в социалните мрежи и на ефирните ни телефони.

🎧 Слушайте ни на вълните на Програма "Хоризонт" или онлайн на https://binar.bg/programa-horizont/.

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10