Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематична софийска сграда ще се събуди за нов живот

7
Централните софийски хали
Снимка: БТА

Една от емблематичните сгради в централната част на столицата се подготвя за нов живот. Първият съвременен покрит пазар за месни, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци в София е подложен на мащабни консервационно-реставрационни дейности, които са в напреднал стадий. Възстановени и почистени са оригиналните варовикови плочки, реставрирани са гербовете на входовете на източната и западната фасади, поправена е и часовниковата кула на главния вход. След като 40 години беше застинал, часовникът отново ще отмерва хода на времето.


За да бъде възстановен във вида от оригиналния си проект, фонтанът в сградата ще бъде облицован със зелен мрамор от Индия. Реконструкцията на покрива пък е извършена с енергийно ефективни материали.


Заради своята забележителна архитектура, дело на родения близо до град Битоля Наум Торбов, Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 г.


Централните хали в столицата ще отворят врати в края на април или началото на май 2024 г., увери изпълнителният директор на веригата хипермаркети, закупила сградата. Инвестираните за закупуването средства възлизат на 35 милиона, а с вложените в реставрацията ще достигнат 50 милиона лева.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Остава топло със слънце и разкъсана облачност

В четвъртък , 22 февруари, минималните температури в България ще са между минус 2 и 3°. в София минус 1°. През деня ще е предимно слънчево с временни заоблачавания. Максималните температури ще са между 12 и 17°, в столицата 12°. По Черноморието  ще е..

публикувано на 21.02.24 в 20:45

България днес – 21 февруари 2024 г.

За сбъдването на една мечта и позитивния разказ за България, който може да промени възприятието ни за нас самите, говорим в "България днес" с двама българи от Сиатъл – режисьора Богдан Дарев и музиканта Васил Денев. Те са в основата филма "Кавал..

публикувано на 21.02.24 в 19:00

На първо четене парламентът прие промени в Закона за българското гражданство

Със 154 гласа „за“,  без „против“ и с 22-ма „въздържал се“ – депутати от ДПС, парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство. Задължително условие за придобиване на българско гражданство ще е владеенето на български..

публикувано на 21.02.24 в 12:04