Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниски температури и на места валежи от сняг

Снимка: Никола Стоянов

През нощта в северозападната половина на страната ще бъде почти без валежи, а в югоизточната половина те ще продължат. В планинските и североизточните райони ще вали сняг и ще се образува тънка снежна покривка. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, в София - около минус 3°. В понеделник до обяд валежите почти навсякъде ще спрат и вятърът ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в крайните югозападни райони - малко по-високи, в София - около 3°.

В планините облачността ще бъде значителна, на места с валежи от сняг. Ще духа до умерен, по билата - временно силен вятър от запад-северозапад, който по-късно след обяд ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 4°, на 2000 м - около минус 2°.

По Черноморието облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие, а на север дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, от север-северозапад, след обяд ще отслабва, ще се ориентира от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 4°-6°, вълнението на морето – 3-4 бала.

В западната половина от Балканския полуостров ще преобладава слънчево време, но ще бъде сравнително студено. В източната половина от полуострова времето ще бъде предимно облачно. Заради преминаващ студен атмосферен фронт температурите значително ще се понижат, на много места ще вали дъжд, по планините – предимно сняг. В Атина ще бъде 17 градуса, в Истанбул – 11, в Букурещ – 4, в Белград – 3.

В Западна Европа и в югоизточните райони на Британските острови ще има валежи от дъжд, в страните от Бенелюкс, на много места в Германия и в страните около Алпите – предимно от сняг. Сравнително студено ще бъде в по-голямата част от Централна и Източна Европа. Сняг ще вали в северните райони на Скандинавския полуостров и на места във Финландия. Облачността над Пиренейския полуостров ще бъде значителна. В северната половина на Апенинския полуостров ще вали, в южната половина ще преобладава слънчево време. В Рим ще бъде 14 градуса, в Мадрид – 10, в Париж – 7, във Виена и Мюнхен – минус 1, в Стокхолм – минус 6 в Санкт Петербург и Москва – минус 8.

В Мелбърн ще бъде 31 градуса, в Кейптаун – 24, в Ню Йорк – 11, в Чикаго – 7.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите продължават да се покачват

След обяд ще бъде слънчево. Над планините в западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Горещо време с максимални температури..

публикувано на 09.06.24 в 19:35

Поне с 10% е по-ниска избирателната активност в Турция

Между 10 и 15% по-ниска ще е избирателната активност в Турция в сравнение с предишните избори, съобщиха за БНР неофициални източници, цитирани от специалния пратеник на радиото в Истанбул Мария Петрова. Сериозен спад в активността бележат секции както в..

публикувано на 09.06.24 в 19:28

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15