Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниски температури и на места валежи от сняг

Снимка: Никола Стоянов

През нощта в северозападната половина на страната ще бъде почти без валежи, а в югоизточната половина те ще продължат. В планинските и североизточните райони ще вали сняг и ще се образува тънка снежна покривка. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, в София - около минус 3°. В понеделник до обяд валежите почти навсякъде ще спрат и вятърът ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в крайните югозападни райони - малко по-високи, в София - около 3°.

В планините облачността ще бъде значителна, на места с валежи от сняг. Ще духа до умерен, по билата - временно силен вятър от запад-северозапад, който по-късно след обяд ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 4°, на 2000 м - около минус 2°.

По Черноморието облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие, а на север дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, от север-северозапад, след обяд ще отслабва, ще се ориентира от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат 4°-6°, вълнението на морето – 3-4 бала.

В западната половина от Балканския полуостров ще преобладава слънчево време, но ще бъде сравнително студено. В източната половина от полуострова времето ще бъде предимно облачно. Заради преминаващ студен атмосферен фронт температурите значително ще се понижат, на много места ще вали дъжд, по планините – предимно сняг. В Атина ще бъде 17 градуса, в Истанбул – 11, в Букурещ – 4, в Белград – 3.

В Западна Европа и в югоизточните райони на Британските острови ще има валежи от дъжд, в страните от Бенелюкс, на много места в Германия и в страните около Алпите – предимно от сняг. Сравнително студено ще бъде в по-голямата част от Централна и Източна Европа. Сняг ще вали в северните райони на Скандинавския полуостров и на места във Финландия. Облачността над Пиренейския полуостров ще бъде значителна. В северната половина на Апенинския полуостров ще вали, в южната половина ще преобладава слънчево време. В Рим ще бъде 14 градуса, в Мадрид – 10, в Париж – 7, във Виена и Мюнхен – минус 1, в Стокхолм – минус 6 в Санкт Петербург и Москва – минус 8.

В Мелбърн ще бъде 31 градуса, в Кейптаун – 24, в Ню Йорк – 11, в Чикаго – 7.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25