Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

"Патриотичното образование в чужбина започва още с първата буква, с първата песен и стих, които детето научава за България“

7
Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно място на всички празнични церемонии в учебното заведение. И всяка година, въпреки че датата 19 февруари съвпада със зимната ваканция на френските училища, учениците поднасят цветя пред барелефа на техния патрон върху фасадата на Българското посолство, като рецитират стихотворения, научени в часовете по българска литература.

Цветя пред барелефа на Апостола върху фасадата на българското посолство в Париж
А защо са избрали именно личността на Левски за патрон на школото, научаваме от Калина Саломон, почетен президент на "Асоциация Българско училище в Париж“:

"Знаете, че Васил Левски е най-светлата личност в българската история, но при него е налице и една европейска идентичност - нещо, което при повечето български герои го няма – това е всичко, което е свързано с братство, равенство, свобода и т.н. Освен това,Левски често споменава Франция в писмата си и се вдъхновява от идеалите на френската революция. И мога да кажа, че децата са жадни за информация, те реагират много искрено и с възхищение на всичко, което научават за България. Създаването на връзка с България минава и чрез различните ателиета, където те се докосват до нашата култура, чрез танци, песни, празници, обичаи, сурвакане, Коледа, боядисване на яйца, мартеници и т.н." – обяснява Калина Саломон.

Практическо ателие лапбук за Васил Левски

Специално внимание се отделя на патрона на школото. За учениците от 2 и 3 клас урокът по четене за Апостола на Свободата завършва с виртуална разходка в Музея на Васил Левски в Карлово. А в рамките на практическо ателие след часовете, децата изработват интерактивна папка за живота и делото на техния патрон, научаваме от Бисерка Иванова, учител на 2 и 3 клас в българското училище.

"Повечето деца са родени в чужбина, но пък имат връзка с България, защото често прекарват ваканциите си там. И е много интересно, че в зависимост от това от кой край на България са, те познават историята на родното си място, или това на родителите си и с гордост разказват какво са научили през ваканциите. В този смисъл те са свързани с България и с българската история. Случва се децата да предопределят темите, по които ще говорим в час. И като усетя, че имат познания и интерес по определена тема, урокът завива в друга посока", разказва Бисерка Иванова пред Радио България.

Заветите на Левски 4 и 5 клас
Вижте видео от урока за личността и делото на Васил Левски.

Между 70-90 деца посещават присъствено или дистанционно уроците и различните ателиета на училище "Васил Левски" в Париж. "При по-малките наблягаме на игри, песни, драматизации, защото това обучение се случва в почивния ден и на нас ни е ясно, че трябва да разчупим строгата дидактична рамка, за да не ги претоварваме. Всяка възраст има определена поносимост за прием на информация“, обяснява Бисерка Иванова и допълва, че децата са силно мотивирани по отношение на българското им обучение:

"Това тръгва от семейството, от връзката, която имат с България и това е първият мотив - да могат пълноценно да общуват на български, когато са във ваканция, да могат да разбират това, което виждат, да разкажат за преживяното. Патриотичното образование в чужбина, започва още с първата буква, с първата песен и стихче, което детето научава за България. Защото ако го няма езикът – връзката се губи“ – казва в заключение Бисерка Иванова.

Ден на народните будители

Вижте видео от урока по четене и практическо ателие с ученици от 2 и 3 клас.

Благодарим на Българското училище "Васил Левски" в Париж за желанието, с което се включва в инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, изпращайки ни снимки и видеа от уроците по България, които провеждат с учениците – вижте и галерията под текста.

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Вижте още: Снимки: Българско училище "Васил Левски" в Париж


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56