Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбските власти арестуваха българин в Босилеград по обвинение в шпионаж

Босилеград
Снимка: БТА

На 4 декември сръбската полиция е задържала за 30 дни Л. Г. от Босилеград по подозрение, че е разкривал военни тайни на България. Според съобщение до медиите на Върховната прокуратура във Враня арестуваният мъж е заподозрян в шпионаж, съобщи БТА. 

61-годишният Любен Григоров е бил арестуван в своя дом след дълго проследяване от сръбските служби. Направен е обиск и е конфискуван компютъра му, предава БГНЕС. Задържаният е пенсионер, офицер от резерва от бившата югославска армия и никога не е бил активен политически. Работил е в общинския културен център. Занимавал се е с търговия и е имал малък магазин. Обвиненията са, че Григоров е давал информация за кадровите промени в сръбската армията, числеността, въоръжението на частите и за обстановката в Източна Сърбия.

Сръбските медии пишат, че "активностите на българските служби са се засилили опасно преди изборите" в Сърбия. По време на ареста в населения с българи Босилеград са били изпратени много полицейски сили с цялото си въоръжение и те демонстративно са патрулирали в центъра на града.

Това не е първият случай, когато сръбски власти и официални лица обвиняват България в шпионаж. През ноември 2019 г. управляващите в Белград обвиниха София, че е създала център на българска шпионска мрежа на сръбска територия. Тогава българското външно министерство отправи остър протест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10