Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия е склонна да пусне България и Румъния във „Въздушния Шенген“

Протест на български и румънски евродепутати от 04.12.2023 г. пред вътрешното министерство във Виена, заради ветото на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, предава БТА. В неделното издание на в-к "Kurier" и в електронното издание от събота вечер на в-к "Kleine Zeitung", цитирани от австрийската осведомителна агенция АPА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да са членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това за АРА, съобщава и електронното издание на „Salzburger Nachrichten“.

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на България и Румъния условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42