Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима президенти откриха новата газова връзка между България и Сърбия

Снимка: БГНЕС

Променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност, каза президентът Румен Радев на церемонията по откриването на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. 

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", посочи на церемонията сръбският президент Александър Вучич.

Президентът на Азербейджан Илхан Алиев заяви, че до 2027 г. неговата страна ще удвои износа на газ.

Церемонията се проведе в Ниш, където свършва газопровода. Той тръгва от Нови Искър край София и е с дължина 170 км. Капацитетът на тръбата е 1,8 млрд. куб. м. синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор, тръгващ от Азербайджан.

В началото количествата природен газ ще текат от България към Сърбия, тъй като това е резервираният капацитет, който е подаден за декември. По-големите количества от 1 януари също са в посока от България към Сърбия. 
Интерконекторът носи възможности за газифициране на индустриалното производство и за българския регион от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, който е по оста на автомагистрала "Европа". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05