Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола

Радио България представя образа на Васил Левски през очите на българчетата по света

Героят е жив в сърцата на децата с български корени зад граница

7
Снимка: FB / bgschoolvasillevski

Най-свидният син на България, Апостолът на свободата Васил Левски е вдъхновение за поколения българи. През тази година Радио България отправи покана към децата от българските училища зад граница, чийто патрон е Васил Левски, да запишат и заснемат свои мисли за героя, да прочетат съчинение или стих, да изпеят песен или да нарисуват Левски. Инициативата ни е част от Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на героя, подкрепена от Министерството на културата на Република България. Включиха се десет училища, които ни направиха съпричастни на часовете по България. За тях разказахме в красиви мултимедийни публикации на българската страница на Радио България, в рубриката "С мисъл за Левски".

"Чрез съвместната инициатива с неделните училища зад граница Радио България показва и на сънародниците ни у нас, че българите в чужбина не забравят историята и героите си" – убеден е главният редактор на Радио България Красимир Мартинов.

Красимир Мартинов
Удивително е колко плам и емоция влагат българчетата, когато говорят за Апостола. В очите им той е истински супергерой:

"Най-големите виждат във Васил Левски политическа фигура, а най-малките – една фикция, някакъв човек от приказките. С децата на 10-11-годишна възраст беше най-забавно да се коментира Васил Левски, защото те не могат да повярват, че е съществувал такъв човек, който е бил и достатъчно харизматичен, за да поведе толкова много българи след себе си, и достатъчно интелигентен, начетен, добре говорещ, добре изглеждащ, здрав физически, за да може да извърши толкова дълги обиколки във всички сезони из България. Затова едно от децата ми каза, че си представя Левски като един супергерой. Дори го описа като човек от приказките, с лилава коса и с оранжеви дрехи – разказа пред Радио България Даниела Георгиева, председател на Българското дружество "Васил Левски" в Шанън, към което има и неделно училище за децата на сънародниците ни в ирландския град.


Немалка част от децата на нашите сънародници зад граница са родени в чуждите държави, често в смесени семейства, а българският за тях е втори, нерядко – и трети език. И макар понякога езикът да ги затруднява, в записите, интервютата и видеата, които достигнаха до нас се вижда цялото им усърдие да покажат знанията си за националния ни герой Васил Левски и своята българска културна принадлежност. "Патриотичното образование в чужбина започва още с първата буква, с първата песен и стих, които детето научава за България" – обяснява Бисерка Иванова, преподавател в най-старото българско неделно училище в Париж, което носи името на Васил Левски. По думите ѝ, децата са силно мотивирани да знаят повече за България, да говорят езика ни:


"Това тръгва от семейството, от връзката, която имат с България и това е първият мотив – да могат пълноценно да общуват на български, когато са във ваканция, да разбират това, което виждат, да разкажат за преживяното. Защото ако го няма езикът – връзката се губи“, казва г-жа Иванова пред Радио България.

Милена Везенкова е още една от многото наши сънародници потърсила светлото бъдеще зад граница. Преди повече от 23 години отива във Великобритания, където среща съпруга си – също българин. Създават семейството си, раждат се децата им и…. откриват българско училище в Баркинг, Източен Лондон (Великобритания). Избрали без колебание името – Българско школо "Васил Левски", не случайно:


"Аз съм от село Войнягово, където Васил Левски е учил децата на четмо и писмо. И до ден днешен там има къща-училище, което всички познават като Школото. Също така училището във Войнягово, в което аз съм учила като дете, носеше името на Апостола. И когато дойде идеята, толкова години по-късно в Лондон да има българско училище, нямаше никакво съмнение или колебание какво да бъде името му" – спомня си българката.

Отвъд историческите факти и събития, за днешните българчета в Баркинг, убедени сме и за децата на сънародниците ни по целия свят, най-интересни са историите, свързани с човешкия облик и смелостта на Дякона – как се е дегизирал в различни дрехи, за да избяга от османските потери, как при залавянето му на Къкринското ханче е закачил цървула си на оградата, как децата във войняговското училище са писали на пясък и как Левски им е пял песни – просто едни човешки малки истории, които създават образа на голямата личност и остават в съзнанието за цял живот. А вдъхновението често намира израз във видео филмчета, които българчетата по света създават  с мисъл за Апостола:

Вижте още:

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Българско дружество „Васил Левски“ в Шанън, Българско училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен, bgshkolo.co.uk, Българско училище в Саутхемптън, БНУ „Васил Левски“  в Сарагоса, Испания, Българско училище „Васил Левски“  в Париж, Училище "Христо Ботев" – Ню Йорк, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25