Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босилеград разизскваха проблемите на българската общност

Снимка: glaspress.rs

Членове на българската общност в Босилеград се събраха на 13 декември в пресклуба на БТА в града по повод осмата годишнина от откриването му. Те дискутираха инициативите за запазване на българската култура зад граница и конкретните проблеми, пред които са изправени. Обезлюдяването на Босилеград и икономическото състояние бяха посочени като основни проблеми. 

Председателят на Сдружение "ГЛАС“ – Босилеград Александър Димитров, който работи за БТА в Босилеград, посочи, че тази година за Сдружението е била много успешна, реализирани са няколко проекта, включително и по програма "Еразъм“ на ЕС. Той отбеляза, че това са радостни неща, но има и тревожни - "най-вече състоянието на нашия град, икономическото състояние, и фактът, че той се обезлюдява, при това много бързо. Това е една тенденция, която е неспираща. Хората напускат Босилеград, ежедневно бих казал, и ние сме все по-малко“. 

Председателят на Културно-информационния център  на българското национално малцинство "Босилеград“ в Сърбия Иван Николов получи наградата на Сдружение "ГЛАС“ "Максим Минчев“. Той каза, че изключително е разтревожен от "антибългарската кампания, която не е нищо ново за нашия регион“. Николов коментира и отправените към него обвинения от сръбските власти: "...Изтеклите 30 години съм писал за проблемите на българското малцинство в сръбския, българския и чуждия печат. Поемам отговорност за всяка една дума, която съм написал. Но нито едно мое действие не може да се охарактеризира като предизвикване на национална, расова омраза или нетърпимост, в която ме набеждават напоследък, и имам предварително производство. Опити явно да ме сплашат, да ме вкарат в тъч и да си замълча“, добави той.

Своята история разказа и Борис Христов, босилеградчанин, който голяма част от живота си е бил в Черна гора. За българите, които живеят много по-далеч от родината, първият проблем е гражданството, каза Христов, който е получил българско гражданство през 1999 г. за месец и половина. Съпругата му е родена в Босилеград и 7 години чака за българско гражданство. В същото време властите в Босилеград му създават спънки, заради нежеланието на Христов да приеме сръбско гражданство. В свото изявление Христов отпрови и критики към представители на Посолството на България в Черна гора.

В дискусията се включи също и Невенка Костадинова. Тя каза: "Проблемите в икономиката са големи и всичко друго са последици. Говорихте вече за кризи, за демографии. Все пак мисля, че проблемите в областта на икономиката са толкова големи, че Босилеград вече няма сили да се справи с тях. Единственото, което може да се направи, е в ръцете на Белград и на София. Двете държави, ако искат да има хора тук, трябва да направят взаимно проекти, да направят възможности и да насочат инвеститори. Ние сме останали много малко, въпросът е тези малко хора, които са тук, да ги задържим и да не са принудени на стари години да ходят на друго място и да са принудени да се сблъскват с още много проблеми...“, поясни Костадинова.

В своето приветствие зам.-генералният директор на БТА Евгения Друмева посочи, че благодарение на Александър Димитров, с неговата енергия, този пресклуб продължава да съществува 8 години и да развива своята дейност. Той послужи и като своеобразен пример, БТА да изгради свои пресклубове в райони с големи български общности в Тараклия, Скопие и в Одеса, каза Друмева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35