Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев очаква политически последици от демонтажа на Паметника на съветската армия

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев коментира започналия демонтаж на Паметника на съветската армия с думите: "Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но изостря общественото противопоставяне".  Който няма решения за настоящото и визия за бъдещето, воюва с миналото, каза Радев. "Тези, които посегнаха срещу символите на държавността - националния празник, българския флаг - и които се готвят да похитят и Конституцията, днес режат нашата история парче по парче. Зрее дълбоко обществено възмущение, което неизбежно ще има политически последици", заяви президентът. Междувременно на 13 декември вечерта край паметника за спиране на демонтажа протестираха лидери и представители на партиите “Възраждане”, БСП, "Левицата“  и "Изправи се БГ“.

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София Вяра Тодева в bTV. На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него, зависи от решение на Столичната община. Главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще обяви конкурс. Тя обясни, че областната управа разполага с одобрен от Столична община план за безопасност при демонтажа, той е съгласуван с дирекции "Управление на трафика“ и "Зелена система", като са спазени всички процедури преди да започнат действията по преместване на фигурите от мемориала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05