Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С мисъл за Левски…"

С преклонение пред делото на Левски живеят учениците от едноименното неделно училище в Хага

10
Снимка: bgschoolvasillevski.nl

В административната столица на Нидерландия има една малка България, обединена около двете български неделни училища в града. Разказваме ви за по-новото от тях, чийто патрон е Апостолът на българската свобода Васил Левски.

"За нас е много важно децата от малки да знаят името на Апостола на свободата Васил Левски и че той е важна и свята личност за всеки българин в Хага", пояснява Филиз Ахмедова, директор на неделното училище в Хага, чийто патрон е националният ни герой.

"Тази учебна година е трета за нашето училище, създадено през 2021 година. То е основано от създателите на фондация "Другата България" в Нидерландия – казва в интервю за Радио България г-жа Ахмедова. – Идеята беше в града да бъде открито още едно неделно училище, тъй като по-голямата част от нашите сънародници, нямаха възможност да посещават другото, защото локацията му не беше удобна за тях. Училището ни се намира в квартал "Лаак", където е концентрирана българската общност. Там учат 130 деца и, имайки предвид, че то е едва на 3 години, за нас това е голямо постижение. Радваме се, че успяхме да направим така повече българчета да се докоснат до българския език."

От две години към училището функционира и яслена група, в която приемат деца, навършили двегодишна възраст.


Профилът на българските емигранти, пръснати из цяла Европа и по света е различен, както и причините да изберат да живеят далеч от родината. Тези в Хага не са изключение:

"Родителите на нашите ученици са напуснали България преди много години. Тръгнали са си с нежелание, по икономически причини. Наблюденията ни сочат, че те нямат намерение да се връщат в България, но държат да отгледат децата си подхранвайки българското им самосъзнание, като деца, които носят любовта към България в сърцето си, запознати са с нашата история и са горди от това, че са потомци на такъв героичен народ" – обяснява Филиз Ахмедова.


Още със създаването си, БНУ "Васил Левски" преминава през труден период, тъй като през първата си година, се налага да се самофинансира, а директорът му да търси подходяща сграда и учители, които биха приели да преподават в свободното си време през уикенда. За щастие всичко това е преодоляно, а днес екипът от шестима души, работещи с децата на две смени, е по-мотивиран от всякога. Ако допреди две години школото е имало занятия само в събота, то сега интересът е толкова голям, че сънародниците ни използват сградата на кварталния център и в неделния ден.


"Бих искала да споделя, че след като публикувахме обявата за новото българско училище, получихме много обаждания и поздравления за избора на името – припомня си Филиз Ахмедова. – Новината, че в Хага ще има ново българско училище, сякаш не беше толкова вълнуваща, колкото фактът, че носи името на Апостола."

Както и в останалите български неделни училища по света, българчетата в БНУ "Васил Левски" в Хага изучават български език и литература, история и география, както и предмета "Фолклор", в който опознават българските традиции, отбелязват и различните християнски празници – Рождество Христово, Цветница, Великден и т. н. Преди дни, в часа по литература, със специална презентация, учениците почетоха паметта на българската поетеса Петя Дубарова. Поводът бе датата 4 декември, когато се  навършиха 44 година от преждевременната ѝ кончина през 1979, едва на 17 години.


Своя патронен празник училището отбелязва всяка година на 18 февруари – датата, на която най-таченият герой на България – Васил Левски – събудил у народа ни жаждата за свобода, увисва на бесилото.

Големите ученици в школото в Хага запознават по-малките с живота и делото на Васил Иванов Кунчев и им припомнят някои от неговите завети. След това всички ученици участват в състезание по лъвски скок с мисъл за саможертвата на Дякона за това родината им днес да бъде свободна и независима държава. Не пропускат да изпълнят и химн в негова чест, написан от поетесата Мария Нинова, озаглавен "Песен за Апостола". А сега с радост се включват в инициативата на Радио България "С мисъл за Левски".

Песен за Апостола в изпълнение на ДВГ „Смехоранчета“

Вижте още:

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: bgschoolvasillevski.nl, FB / bgschoolvasillevski


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37