Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Еманюел Рондо разкрива "Кръговрата на живота в Родопите"

Излезе вторият филм от поредицата на Rewilding Europe - посветен на Източните Родопи

10
Снимка: rewilding-rhodopes.com

Днес, 14 декември, от 17 ч. централноевропейско време, екипът на Фондация "По-диви Родопи" ни кани на световната онлайн премиера на документалния филм "Кръговратът на живота в Родопите", дело на френския режисьор Еманюел Рондо . Това е второто заглавие след "A new path for the Velebit Mountains" за планинския масив Велебит в Хърватия от документалната поредица на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Българската фондация вече девет години е част от международната природозащитна организация. 12-минутната история е заснета миналата година в Източните Родопи, основно в района на град Маджарово, и се фокусира върху усилията за завръщане на дивия облик в Източните Родопи и взаимовръзката ѝ с хората и бизнеса там.


"Основната мисия на филма е да покаже нашата дългогодишна работа в региона, която е насочена към възстановяване на изчезнали и редки видове, като лешояди, зубри, диви коне и елени – обясни за БНР Андреана Трифонова, ръководител на екипа на Фондация "По-диви Родопи". – И така също да покаже връзката им с местните хора, бизнеса и развитието на туризма. Всичко това е в основата на този нов филм. Той разкрива част от дейностите ни и историите на хората, които живеят там и потенциала за развитие на устойчиви икономически дейности, базирани на запазената природа."

Еманюел Рондо

Авторът на филмите от поредицата на Rewilding Europe Еманюел Рондо е писател, фотожурналист, продуцент с множество международни награди и създадени проекти за Nat Geo Wild, Animal Planet и BBC Natural History. Той е човек, който е снимал на много трудно достъпни места на почти всички кътчета на Земята, казва Андреана Трифонова и допълва категорично, че освен като визуална творба "Кръговратът на живота в Родопите" и всички филми от настоящата поредица са негова дълбока кауза."

"Той не е просто режисьор. Той е вдъхновен от идеята за опазване на дивата природа, за това да вдъхновява публиката, да бъде докосната емоционално и провокирана от нея" - посочи Трифонова в интервю на колегата ни Диана Дончева.


По думите ѝ, за Рондо запазената природа в Родопите представлява дългосрочен инструмент за устойчиво местно развитие на общностите. Самият той признава неотдавна, че самите Родопи са много специални по отношение на биоразнообразието, но смята, че уникалността на хората, които е срещнал по време на снимките, наистина са направили този филм специален. Основният снимачен терен за екипа е бил района на Маджарово. Градът се намира в Източните Родопи на брега на река Арда и е вторият най-малък град в България след Мелник.


"Това е един район, който по времето на социализма е развивал основно минното дело и минната промишленост. След промените през 1989 г. тази дейност се прекратява и се оказва, че местните там остават без икономическа активност и започват да се изселват. Но в същото време Маджарово се превръща в притегателен център за хора и бизнеси, които разчитат на запазената уникална природа в района. Именно тук може да видим изключително богато биоразнообразие, свързано с няколко вида лешояди, много редки и защитени растения и животни, които представляват на практика базата за устойчиво развитие на икономически дейности в хармония с природата."


Развитието в тази посока е особено осезаемо през последните години. Заслуга за това имат и природозащитниците и Фондация "По-дива природа", които развиват потенциала и подпомагат опазването и защитата на флората и фауната и заедно с местните хора ги превръщат в активна туристическа атракция. Самата Андреана изтъква доброта взаимовръзка, която екипът на "По-диви Родопи" има с местните институции и организации.


"В последните години все повече туристи, които са специализирани във фотографията на дива природа, в наблюдението на диви животни и орнитолози посещават Източните Родопи. И местните власти осъзнаха реално, че това е един много сериозен инструмент за задържане на хората в региона и за привличане на инвестиции."

След Хърватия и България Еманюел Рондо и Rewilding Europe продължават работа по следващия филм от поредицата. "В момента Рондо снима с колегите ни в Испания и филмът ще бъде готов в рамките на 2024 година" – казва ръководителят на българската фондация "По-диви Родопи"  Андреана Трифонова. А дотогава "Кръговратът на живота в Родопите" продължава и вие може да го видите на официалните Youtube канали на Rewilding Europe и Фондация "По-диви Родопи".

Автор: Весела Кръстева (по интервю на Диана Дончева, БНР-Хоризонт)

Снимки: Фондация "По-диви Родопи", Facebook/ Emmanuel Rondeau





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40