Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късметите за баница – от дряновите пъпки до днес

Снимка: Ивелина Чолакова

Неизменно навръх Нова година на българската трапеза присъства баница с късмети. Традиционното за страната ни ястие се състои от навити или наредени на пластове листи тесто с плънка от сирене, яйца и масло. Може да бъде и с различни видове месо, праз, спанак или др. Баницата се разрязва в празничната нощ и на всеки от семейството се пада "късметът" му за следващата година.

Някога българката е наричала за здраве, благополучие, успехи и плодородие начупени клончета от дрян с различен брой пъпки, които с любов е скривала между грижливо разточените кори. С времето традицията се променя: появяват се най-разнообразни на външен вид и материали късмети със сериозни или шеговити пожелания, сменя се и мястото им – днес те най-често се забождат отгоре върху баницата.

Най-желаното – рожба, любов, нов дом, здраве, пари, щастие и др. пожелава и младата Диана Михова. Тя обаче е избрала необичаен начин да поднесе своите късмети за баница. Както всичко хубаво, те се раждат спонтанно:


"Идеята беше на моята леля, която се занимава с народни танци и искаше да подари някакви по-забавни подаръчета на своите приятели. Тя искаше просто да ги нарисувам, но аз съм художник и дизайнер и не мога да направя нещо просто така. Затова се захванах първо да ги стилизирам до проста форма, а после ги векторизирах с програма."

Късметите на Диана Михова привличат не само с нестандартната си форма във вид на силуети, но и с изобразените върху тях моми и момци с народни носии от различни фолклорни области на България. Този избор не е случаен:

"Оказа се, че много хора всъщност нямат представа за автентичността на носиите спрямо областите. И самата аз съм доказателство за това, защото нямах голям интерес, докато не започнах да ги правя – признава Диана Михова в интервю за Радио България. – Исках максимално да предам тяхната автентичност. Гледах от оригинални модели, някои на повече от 100 години. Консултирах се и с хора, които разбират от тази тема. Благодарение на тези късмети самата аз научих повече за носиите в България, за което много се радвам."

Най-трудната част в изработката се оказват гърбовете на фигурите.


"Искахме всеки да може да види каква е носията отпред и отзад, как изглежда самото облекло. В интернет и в книгите няма много снимки и дори на места съм използвала и въображение, като гледам някоя снимка или модел отстрани да се опитам да си го представя отзад, особено за мъжките костюми. За една от мъжките носии дори звънях в музей да питам за повече информация, защото тук става въпрос за достоверност, а не просто за снимки на носии" – споделя Диана.

Резултатът действително впечатлява. Детайлите са пресъздадени изключително прецизно, за да може всеки да се докосне до изяществото на изработката и майсторлъка на българката. Всъщност, първо се раждат 12-те момичета, но Диана Михова решава, че те стоят самотни на баницата, затова създава и мъжките еквиваленти на женските носии. Шрифтът, с който са изписани наименованията на народните костюми и пожеланията, също е авторски.


А какво по-хубаво от това върху българска баница да извият кръшно хоро моми и момци с народни носии? Ами самата баница! За Диана Михова най-вкусната е бабината – с дърпани домашни кори.

Новогодишна дърпана баница

Продукти:

600 гр. брашно за баница

3 яйца

1 ч. л. сол

1 с. л. олио

1 с. л. оцет

250 мл. топла вода

200 гр. масло

250 гр. сирене

2 с. л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Две от яйцата се разбиват и към тях се прибавят водата, солта, оцетът и 1 с. л. олио. В брашното се прави кладенче и се излива сместа. Замесва се тесто, което се бие около 50 пъти. Разделя се на 6-8 къса и се оформят топки. Маслото се разтопява и топките се поливат с него като се потупват. Покриват се с фолио и се оставят 30-35 минути. Корите се дърпат, слага се плънката от останалото яйце, сиренето и киселото мляко и се навиват. В тавата се поставят "на охлюв". Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути.

Снимки: Ивелина Чолакова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30