Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Могиляне почетоха жертви на възродителния процес

Тюркян чешма

Възпоменателен митинг по повод 39-ата годишнина от т.нар. възродителен процес се състоя днес край село Могиляне, община Кирково. На този ден през 1984 г. войници застрелват трима души заради тяхното участие в мирен митинг срещу смяната на турските им имена с български. Сред жертвите е и 17-месечната Тюркян, в чиято памет е издигнат паметник.

“Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Болката я виждам в очите ви и тя не е отминала. Ще се борим никога повече това да не се случва в България, защото благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни”, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в речта си на Тюркян чешма, предаде Радио Кърджали.

Събирането край Могиляне е последното от поредицата митинги, с които Движението за права и свободи отбелязва събитията от 1984 г. в района.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00