Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния влизат в Шенген през март 2024 г. по въздух и море

Снимка: AP/БТА

На 23 декември т.г. е било постигнато политическо споразумение с австрийското и българското вътрешно министерство за разширяване на Шенгенското пространство от март 2024 г. с Румъния и България по въздух и море. Това съобщава на официалната си интернет страница румънското Министерство на вътрешните работи, цитирано от БТА. Според информацията, по-късно през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници. 

“Трябва да е много ясно оттук нататък коя е точната дата, на която България и Румъния ще се присъединят към Шенген, първоначално въздушен и морски, и какви са условията”. Така министърът на икономиката Богдан Богданов коментира пред Нова тв съобщението на сайта на румънското вътрешно министерство. Той поясни, че разговорите ще продължат до последния момент и въпреки че страната ни е изпълнила условията още през 2011 г., дата за присъединяване към Шенген трудно може да бъде определена.

Съгласуваната дата на ниво ЕС за присъединяване към Шенген за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., а за сухопътните граници перспективата е 2025 г., твърди румънският вестник “Адевърул”, позовавайки се на правителствени източници. Според публикацията постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41