Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България поиска от Украина да затегне контрола върху износа на слънчоглед

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Кирил Вътев обсъди на онлайн среща с министъра на аграрната политика на Украйна Микола Солски изпълнението на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. По данни на Вътев, са установени единични опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. Солски обеща, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите-нарушители ще бъдат лишени от право на износ.

Българският министър на земеделието съобщи за засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав през последните седмици. Той предупреди своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса, за да не се попречи на българските производители да реализират своята продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05