Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба напомня за големия български актьор Петър Слабаков

Снимка: БТА

На 5 януари в НАТФИЗ (ул. Стефан Караджа № 20) в София се открива фотоизложба, посветена на 100-годишнината от рождението на любимия на поколения българи актьор Петър Слабаков (23.04.1923 - 17.05.2009). Изложбата е по инициатива на неговия син – режисьора Андрей Слабаков и се осъществява със съдействието на Българска национална филмотека, Български визуален архив, Национален филмов център и др.
Роденият в Лясковец Петър Слабаков завършва Икономика на промишлеността във Варна, но желанието му да бъде актьор надделява. Започва работа като статист, а след изпит – и като актьор във Варненския драматичен театър, напомня ни Архивният фонд на БНР. В киното дебютира на 37-годишна възраст във филма „Дом на две улици“ на режисьора Кирил Илинчев. През годините снима десетки филми със знакови български режисьори като Захари Жандов, Въло Радев, Иван Ничев, Иван Андонов и др. Освен с ярките си роли, той остава в паметта на българите и с бунтарството и активната си гражданска позиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29