Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Здравка Евтимова получи престижна награда за фантастика в САЩ

Здравка Евтимова
Снимка: Жанет 45

Поредно признание за българската литература е отличието за писателката Здравка Евтимова. Нейният роман "Той носи моето мълчание" бе удостоен с американската награда за фантастика. Призът се връчва за първи път. Наградата отбелязва трайния принос на Евтимова в "областта на фантастиката чрез нейната уникална творческа визия и глас, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, се казва в мотивите.

Романът "Той носи моето мълчание“ (He May Wear My Silence) излезе в САЩ през декември. Издателство Starship Sloane покани Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като нейният разказ "На Димитър – поет" събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа Critters в раздела "Разкази с научнофантастични елементи".

"Романът е сюреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ", пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times  Жан-Пол Гарние.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феникс Върбанов: Чрез изкуството бих искал да излекувам себе си и света от тежкото бреме на войните

Намираме Феникс Върбанов в привидното безвремие между две изложби; между уловената пулсация на времето, душата и сърцето и движението към новите идеи, от които ще се освободи нов дух; между имагинерното и едновременно с това физическо съжителство на..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10