Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка поставя самостоятелна изложба в папска крепост от ХVI в.

Снимка: facebook.com/iv.toshain

В известната „Зала с оръдията“ на крепостта Рока Паолина в италианския град Перуджа българският артист Ив Тошайн представя нова мащабна сайт-спецефик инсталация с размери 4х5 м. Творбата й представлява килим от 2000 броя стоманени остриета. Експозицията, наречена „Аз за Око“, се открива в 18:00 часа, местно време, като ще остане в Перуджа до 28 януари.


Ив Тошайн изследва трансформацията и преосмислянето на древната концепция "око за око" в контекста на текущите световни конфликти и политически въпроси, като художничката заменя своя "Аз" (Егото) с "Око", като символ на проглеждане. С това Ив Тошайн ни призовава да се изправим срещу старите догми на разделение и мъст, сковали и съвременния свят, в името на нова ера, дефинирана от свобода, съжителство, единство и мир. „Техническите възможности за изпълнение на тази романтична визия са в нашите ръце – днес и сега“ – смята Ив Тошайн.

Ив Тошайн на пресконференция преди откриването на изложбата

Ив Тошайн е псевдоним на родената в София през 1980 година Ива Станиславова Стаменова. След завършване на средното си образование, тя е приета за студент в специалност „Живопис“ на Националната художествена академия в София. На втората година от следването си решава да продължи в чужбина и избира Виена. Постъпва в Академията за изящни изкуства, а един от преподавателите ѝ е художникът Франц Граф. Ив усъвършенства познанията си и в Милано, след което се установява трайно в Австрия. През 2012 г. е удостоена с наградата MIA AWARD за изключителни постижения на жените с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия в сферата на изкуството и културата. Участвала е в редица групови и самостоятелни изложби в САЩ, Дания, Чехия, Румъния, Полша, Австрия, България, Италия, Германия и др.

Мястото, където Ив Тошайн представя новия си проект, е една от туристическите забележителности на Перуджа. Крепостта Рока Паолина е построена от папа Павел III през ХVI в. и в продължение на няколко столетия е символ на папската власт. Днес в нея се провеждат изложби и други културни събития.

Снимки: Фейсбук страница на Ив Тошайн 
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29