Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобрен е строежът на първата българска църква в Лондон

Снимка: bulgarianembassy-london.org

В Лондон напредва строежът на първата българска православна църква, която ще носи името Св. Йоан Рилски. До момента единствено българската православна общност няма свой храм в Обединеното кралство. Църквата се строи в сърцето на Лондон, в имота на българското посолство, на около 100 метра от Роял Албърт Хол и няколкостотин метра от двореца Кенсингтън. 

За рекордно кратките 4 месеца проектът бе защитен пред общината в Уестминстър с усилията на посланик Марин Райков, чиято е идеята за храма, и получи разрешение за строеж. В края на 2023 г. българското правителство отпусна пари за изграждане на църквата. Събрани са и средства от българи във Великобритания. Проектът е на италианския архитект Карло Буги. 

"За да бъде одобрен проектът, трябваше да не нарушава архитектурния облик на сградата. Реално фасадата няма да бъде радикално променена. Ще вградим една средна по размери църква с купол и ще направим така, че действително българската общност и Българската православна църква да разполагат с един определено представителен и красив храм", каза посланик Райков. Той ще побира между 130 и 150 души и ще бъде завършен за година и половина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56