Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бабинден премиерът посети родилното отделение на болницата в Монтана

Снимка: БТА

На Бабинден премиерът Николай Денков посети държавната болница в Монтана. Той присъства на изписването на Александра, първото бебе родено в града за 2024 г. 

"Започнахме с безплатните детски ясли и градини в бюджетите за 2023-та и 2024 г. През следващите години тази политика ще се налага и ще отделяме все повече средства за децата и учениците, от което особено се нуждае Северозападна България“, каза премиерът. Денков съобщи, че болницата в Монтана е получила пари за изграждане на хеликоптерна площадка за превоз на тежко болни и до една година тя ще бъде завършена.

На Бабинден празнуват лекарите гинеколози и акушерките. До 1968 г. се е отбелязвал на 21 януари. С календарната реформа на Българската православна църква се измества на 8 януари, но по традиция 21 януари все още се отбелязва като Ден на родилната помощ. В страната акушерките са под 3800, което е двойно по-малко от нужното, сочат от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05