Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секретар на президента, намекна за бламиране избора на конституционни съдии

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов обяви, че вероятно ще се води разговор в институцията как да се реагира, когато процедурата по избор на конституционен съдия стигне до Румен Радев. Пред БНТ той припомни случая от края на 2012 г., когато тогавашният президент Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност. Стоянов уточни, че ако избраният за конституционен съдия не положи клетва пред президента, това означава, че той все още не може да встъпи в длъжност. Три са кандидатурите за конституционен съдия от парламентарната квота. ГЕРБ издигна депутата Десислава Атанасова. "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепят съдията Борислав Белазелков, а "Възраждане" депутата Цвета Рангелова.

Стоянов каза още, че президентът ще спази Конституцията при ротацията на премиерите и ще проведе разговори с всички парламентарни сили преди да връчи мандат за съставяне на кабинет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10