Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови помагала за децата бежанци и мигранти и техните семейства

4
Снимка: Десислава Семковска

Екипът на Фондация "Рийчаут" (Reachout Foundation), чиято основна цел е системното и дългосрочно подпомагане на децата бежанци и мигранти и техните семейства, представи нови образователни материали, които ще помогнат на тази група хора да се справят с предизвикателствата на живота в чужда държава, най-сериозното от които е изучаването на българския език.

През 2022 г. Фондацията издава първото в България помагало, създадено специално за децата от Иран, Ирак, Мароко, Сирия и други места с военни конфликти  – "АБВ първи стъпки". Вече е факт и картинният речник "Думи в картинки", който може да се използва и като допълнителен обучителен ресурс от учители и доброволци.


"Той е продължение на помагалото, защото ние видяхме, че децата имат нужда да виждат картинки и да имат помощни материали. Смятаме, че при ученето на език е много важно да се използва речник и мислим, че това е един добър начин – с картинки и думи – да подпомогнем обучението им по български език" – обяснява в интервю за Радио България Кристина Гологанова от Фондацията.


Пособието съдържа близо 1000 думи с картинки, разделено е на 35 рубрики, а думите са обяснени и подредени по азбучен ред и цветови код. Самите рисунки са оцветени от деца бежанци в серия работилнички, така че и децата са част от авторите на картинния речник. Заглавната страница на всеки раздел е черно-бяла, за да може тези, които ще го придобият, да ги оцветят сами. Най-много картинки за речника е оцветил Кевин от Куба:


"От картинките може би най-много ми хареса пържолата. Оцветих също бисквитите, бонбоните, салатата, салама – изброява Кевин на прекрасен български език част от тях. И с голямо чувство за хумор признава, че в уроците по български най-много му харесва да се смее. – Уча български от една година и на един от тестовете дори имам петица" – похвали се момчето.


Вторият продукт – многоезичните дискусионни карти за семейна работа – е предназначен да подпомогне общуването на деца и родители на чувствителни теми и в нова културна среда. В пет тематични области (Образование, Свободно време, Семейство, Здраве и Емоции) са зададени актуални за всяко емигрантско семейство въпроси, като: "Сблъсквали ли сте се с тормоз и расизъм в училище и получихте ли помощ от учител?", "Какво харесвате в българското училище?" и др.

"Картите са 130 на брой и най-ценното е, че тези въпроси помагат на диалога между родители и деца, тъй като голяма част от темите понякога са много трудни за обсъждане и по този начин, с игровата техника, се преодоляват някои страхове, някои неудобни въпроси. Те могат да се използват и от социални работници, педагогически съветници, учители и други специалисти, които оказват подкрепа на семейства на бежанци" – обяснява Кристина Гологанова от екипа на Фондация "Рийчаут".


Картите са разработени от финландска организация с дългогодишен опит в работата с мигранти и бежанци и са адаптирани за България на пет езика – български, английски, руски, арабски и фарси. А българският екип включва и допълнителен развлекателен елемент – лабиринт на гърба на всяка от картите.

Снимки: Фондация "Рийчаут" и Десислава Семковска 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15