Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

Снимка: YouTube

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край.

Започнал да свири на гайда едва 14-годишен, развива свой характерен автентичен стил на изпълнение. Когато през 1971 г. в Широка лъка се открива Националното училище за фолклорни изкуства, той става първият учител по гайда.

Известен и като майстор на гайди, Дафо Трендафилов оставя след себе си изработени над 800 каба гайди. Участва с епизодични роли във филмите "Краят на песента", "Капитан Петко войвода" и "Време разделно".

Повече за вдъхновителя на поколения гайдари прочетете в публикацията "За легендарния родопски гайдар Дафо Трендафилов - с любов и възхищение" от колекцията на Радио България.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10