Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуезичен кратък филм представя богатствата на Националния музей "Земята и хората"

7
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Царството на минералите и кристалите, скрито в сърцето на българската столица, вече привлича още повече посетители чрез нова видеовизитка, представяща многоликия образ на тази недостатъчно позната забележителност в София.

Защо си струва да посетите Националния музей "Земята и хората"? Това може да разберете от новия кратък филм със субтитри на английски език, представящ Музея като пространство за множество научни и културни събития – тематични изложения, изложби, концерти, образователни програми, изследователска дейност.


Отворил врати през 1987 година, Националният музей "Земята и хората" ни показва вълнуващата връзка на Човека с Природата чрез своите уникални експозиции. Най-атрактивната сред тях е "Гигантски кристали", срещани изключително рядко в природата. Тук се намира най-богатата в света колекция от гигантски кристали на кварца. Тя е в София, благодарение на сънародника ни от Бразилия Илия Делев, който "пръв в света започва да спасява уникалните природни творения – гигантските кристали, от разрушаването им при минно-добивната дейност", пояснява пред БНР Светлана Енчева, директор на Националния музей "Земята и хората".


Любителите на минерали могат да се насладят на най-богатата систематична колекция на земни минерали в Югоизточна Европа, както и на уникални минерални находки от България, сред които се открояват български ахати с богатство на форми и цветове.  

Посетителите могат да се запознаят отблизо, разбира се, и с "благорoдниците" на минералното царство – скъпоценните камъни, като наред с популярните диамант, сапфир, рубин, смарагд, аквамарин, тюркоаз са изложени и по-малко известните танзанит, хиденит, кордиерит.


Филмът накратко представя и историята на сградата на музея, датираща от края на XIX-и и началото на XX-и век, днес паметник на културата, част от комплекса "Софийски арсенал" и представител на индустриалното архитектурно наследство на столицата. Преди да се превърне в музей, сградата е била оръжейна работилница и Държавна печатница.


И нещо, което едва ли посетителите могат да предположат – в основната изложбена зала на музея можем да чуем звука на тръбен орган. Той се строи от българския майстор и музикант Росен Драганов. 


Също концерти тук изнасят най-големите български симфонични оркестри, хорови състави и бележити солови изпълнители.

Всяка година на 19 юни се празнува Денят на дарителя, когато се открива експозиция с нови дарения. Сред дарителите е и Българският антарктически институт с образци от далечна Антарктида. 


Сред най-очакваните гости на Музея са децата, като тук те могат да навлязат в света на геологията и минералогията чрез игра. Промиват злато, изучават минералите под микроскоп, правят ‎истински научни експерименти, слушат разкази за скъпоценни камъни.

Изработването на новия промо филм на Националния музей "Земята и хората" е по проект по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд "Култура".

"Визитката" може да бъде гледана във всички онлайн канали на Националния музей "Земята и хората".

Друг проект, отново реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", е Виртуална разходка с интерактивни тагове. Тя дава възможност на хора от цял свят да разгледат отдалеч залите на музея.

Снимки: Национален музей „Земята и хората“

Текст: Росица Петкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00